Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2020

    Bruinvisvindersdag

    Op zaterdag 17 september waren zo'n vijftig bruinvisvinders en andere walvisliefhebbers bijeen om elkaar beter te leren kennen en om van gedachten te wisselen over van alles dat met levende en dode bruinvissen te maken heeft. Plaats van de bijeenkomst was de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Dode bruinvissen worden door wandelaars vaak gemeld bij strandtenthouders, strandwacht of politie, die dan de mensen van het bruinvisnetwerk inschakelen of zelf de melding doen via het meldformulier van de walviswebsite. Vervolgens worden de dode dieren van het strand gehaald door strandvonders, andere gemeentemedewerkers of, als de dieren nog leven, dierenambulances en/of SOS Dolfijn. Veel van deze mensen kennen elkaar wel van naam dankzij e-mail of telefoon, maar niet van gezicht. Alleen al wat dat punt betreft was deze dag zeer geslaagd, want vele namen hebben nu ook gezichten gekregen.

    Mardik Leopold vertelt over dieetstudies van bruinvissen, in het bijzonder in Nederland. Foto: Pieter Smit (dierenambulance Den Haag)

    Daarnaast waren er diverse voordrachten, waar zo ongeveer alle partijen die in het bruinvisnetwerk verenigd zijn zich konden presenteren. Onderwerpen die aan bod zijn gekomen waren de beschermingsstatus van bruinvissen in Nederland en aanleiding en achtergrond van het huidige bruinvisonderzoek (Folchert van Dijken, ministerie van EL&I), de historie van strandingsregistratie in Nederland en de walviswebsite (Guido Keijl, Naturalis), het EHBZ-netwerk (Nynke Osinga, Zeehondencrèche Leni 't Hart), opvang van levende bruinvissen (Jolanda Meerbeek, SOS Dolfijn), opvang van zeehonden en zeevogels op Texel bij Ecomare (Arthur Oosterbaan en Salko de Wolf, Ecomare), postmortaal onderzoek aan bruinvissen (Lineke Begeman, Universiteit Utrecht) en voedsel van bruinvissen in Nederland (Mardik Leopold, Wageningen-Imares Texel). De succesvolle en gezellige gebeurtenis was georganiseerd door Sjoukje Hiemstra en Andrea Gröne van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Hopelijk is er gelegenheid in de toekomst vaker zo'n bijeenkomst te organiseren en komen er nog meer mensen op af.